Distributie Oltenia continua sa monteze panouri fotovoltaice in statiile sale de transformare, prin derularea proiectului co-finantat din Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Programul pentru energie in Romania, Apel 3.1 „Capacitate sporita de furnizare a energiei regenerabile” Alte surse regenerabile de energie (SRE).
„Ne bucuram ca avem sprijinul finantariii acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismul financiar Norvegian 2014 - 2021 in realizarea unei noi investitii in instalatiile electrice Distributie Oltenia pentru acoperirea consumului intern de energie si imbunatatirea calitatii energiei distribuite consumatorilor nostri. Acestea sunt si obiectivele noastre de dezvoltare durabila, asumate in cadrul strategiei Distributie Oltenia de sustenabilitate. Vom continua sa cautam oportunitati noi de accesare a acestor fonduri.” – a declarat Eugen Butoarca, Director Executiv Distributie Oltenia.
Cu o valoare totala a proiectului de 1.265.304 euro din care 20.400 euro reprezinta valoarea neeligibila, 1.244.904 euro, valoarea totala eligibila din care 745.722 euro reprezinta valoarea nerambursabila, proiectul operatorului Distributie Oltenia presupune montarea de panouri fotovoltaice in statia de transformare 110/ 20 kV Barbatesti din judetul Gorj si statia Bals din judetul Olt.
Scopul proiectului este de a monta centrale electrice fotovoltaice in vederea compensarii consumului propriu intern aferent statiilor de transformare cu ajutorul unei surse de energie verde, ducand la imbunatatirea randamentului procesului de distributie a energiei electrice, fapt ce va contribui direct la eficientizarea costurilor si la asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor din Gorj si Olt.
In plus, in acest proiect Distributie Oltenia vizeaza asigurarea consumului propriu intern aferent statiilor interconectate prin LEA 110 kV cu statiile Barbatesti si Bals.
Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, respectiv intre 01.08.2022 si 30.09.2023.
Care sunt obiectivele proiectului?
• utilizarea surselor regenerabile de energie electrica – productie estimata de 1183 MWh/an/ per CEF;
• reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 cu 362 tone echivalent CO2/an, dupa implementare;
• reducerea costurilor de achizitie a energiei legate de consumul intern al statiilor;
• impactul pozitiv generat asupra mediului, prin construirea de centrale fotovoltaice;
• angajatii Distributie Oltenia isi vor imbogati aria de cunostinte in domeniul energetic prin utilizarea instalatiei de energie regenerabila.
Peste 25500 de consumatori alimentati din statiile de transformare Barbatesti, respectiv Bals.
Statia 110/20 kV Barbatesti din judetul Gorj alimenteaza cu energie electrica peste 5600 de consumatori din localitatile Barbatesti, Jupanesti, Saulesti si partial orasele Targu Carbunesti si Ticleni.
Statia 110/20 kV Bals din judetul Olt alimenteaza cu energie electrica in jur de 19900 de consumatori din Bals, zonele limitrofe si localitatile Barza, Robanesti, Oboga, Baldovinesti si Bobocesti.
Consumul serviciilor interne al celor doua statii se ridica la aproximativ 1561 MWh/ an, aceasta cantitate de energie urmand sa fie produsa din surse verzi, dupa finalizarea proiectului.
Distributie Oltenia vizeaza si in 2023 implementare proiectelor sale de digitalizare, atragerea de fonduri europene si norvegiene si imbunatatirea procesului de distributie in aria sa operationala.
Divizia Oameni si Brand
20.01.2023