Incendierea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale de pe terenuri agricole, in apropierea instalatiilor de distributie a energiei electrice poate conduce la arderea stalpilor din lemn sau prabusirea stalpilor din beton aflati in legatura sau in vecinatatea celor arsi sau, dupa caz, poate determina producerea unor scurt circuite la nivelul liniilor electrice.
Ca urmare a actiunilor sezoniere de pregatire a terenurilor pentru culturile urmatoare, in aceasta perioada, alimentarea cu energie electrica a consumatorilor poate fi grav afectata.
In acest sens, arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, iar acesta se emite prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.
Totodata, in zonele de siguranta si de protectie ale retelelor de distributie a energiei electrice (statii, posturi de transformare, linii electrice) este necesara consultarea Centrelor de Exploatare zonale ale operatorului de distributie pentru a preveni afectarea acestora.
Este important de mentionat ca persoanele care ard vegetatie uscata si resturi vegetale trebuie sa respecte o distanta corespunzatoare de minim 150 de metri fata de instalatiile de distributie a energiei electrice si sa se asigure ca focul deschis nu se poate extinde catre acestea.
Avand in vedere consecintele unor incendii in apropierea intalatiilor de distributie a energiei electrice, conform legislatiei in vigoare* fapta este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 3 000 – 6 000 RON, dar si cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
De asemenea, conform prevederilor legale, arderea miristii se face in urmatoarele conditii:
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale trebuie de asemenea sa tina seama de indeplinirea urmatoarelor conditii:
Pentru semnalarea oricaror incidente intervenite in instalatiile de distributie a energiei electrice, cetatenii sunt rugati sa apeleze INFO Tel, la numerele de telefon disponibile NON STOP pentru preluarea acestora:
Codul de Procedura penala, art. 243, alin 4 – „Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun, savarsita prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.”