Start curateniei de primavara! Atentie la arderea vegetatiei uscate!

Primavara, se da startul activitatilor agrare, actiunilor tipice precum incendierea miristilor si a resturilor vegetale de pe terenuri care necesita o atentie sporita din partea agricultorilor intrucat pot afecta grav continuitatea in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor, daca nu sunt respectate conditiile de siguranta.

Important! Una dintre principalele masuri de siguranta care trebuie respectate este asigurarea unei distante corespunzatoare de minim 150 de metri fata de instalatiile de distributie a energiei electrice si asigurarea ca focul deschis nu se poate extinde catre acestea.

Atentie! Lucrarile de acest gen se executa dupa obtinerea permisului de lucru cu focul, permis care se poate emite cu suportul Primariei locale, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.

Mai mult decat atat, pentru efectuarea lucrarilor de acest gen in zonele de siguranta si protectie ale retelelor de distributie a energiei electrice (in apropierea statiilor, posturilor de transformare, liniilor electrice) este necesara consultarea Centrelor de Exploatare zonale ale operatorului de distributie pentru a preveni afectarea acestora.

De asemenea, conform prevederilor legale, arderea miristii se face in urmatoarele conditii:

  • conditii meteorologice fara vant;
  • parcelarea acestora in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
  • izolarea zonei de ardere fata de caile de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
  • desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii pana la finalizarea arderii;
  • asigurarea substantelor si mijloacelor de stingere necesare pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha;
  • asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
  • pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei;
  • arderea este supravegheata permanent;
  • focul este stins complet inainte de parasirea locului de actiune;
  • mentionam ca acoperirea cu pamant a focarelor este interzisa.

Mentionam ca incalcarea obligatiei legale de a nu arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 6000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, facem precizarea ca distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun, savarsita prin incendiere, de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu inchisoare, de la 2 la 7 ani.

Pentru semnalarea oricaror incidente intervenite in instalatiile de distributie a energiei electrice, cetatenii sunt rugati sa apeleze INFO Tel, la numerele de telefon disponibile pentru preluarea acestora:

  • 0800 500 000 - numar de telefon gratuit in orice retea, la care pot fi semnalate NON STOP deficientele in alimentarea cu energie electrica;
  • 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 – numere de telefon cu tarif normal in reteaua nationala.