Aproximativ 59 de milioane de euro, din surse financiare proprii si confinantare din fonduri europene, vor fi investite in sectoare importante din activitatea Distributie Oltenia: contorizare inteligenta, modernizare statii de transformare si retele de joasa si medie tensiune, implementarea unui sistem avansat de management al distributiei (ADMS), a unui sistem avansat de management al activelor retelei electrice (AMS) si a unui sistem integrat Smart Grid Connect.
Sumele cofinantate din fonduri europene, aferente proiectelor Distributie Oltenia, nu se vor regasi in tariful de distributie practicat de operator si nu vor fi suportate de consumatorii de energie electrica din aria sa operationala.
Distributie Oltenia a demarat proiecte de digitalizare care se afla in stadii diferite de aprobare, respectiv implementare, in beneficiul consumatorilor finali din judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea:
Modernizare statii de transformare si retele de joasa si medie tensiune:
- Proiectul „Modernizare Ax LEA 20 kV Moflesti - Melinesti si axul derivatiilor 20 kV Fratostita si Pojaru, judetul Dolj, in vederea cresterii capacitatii de distributie pentru preluarea puterii debitate de Centralele Electrice Fotovoltaice”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 6: Cresterea productiei de energie din surse mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal), distributie, Obiectivul specific 6.1. – prin care DEO va moderniza 46,8 km de retea de medie tensiune, va inlocui peste 455 de stalpi de beton, va monta reanclasatoare telecomandate si va inlocui separatori. Mai multe detalii despre proiect puteti regasi accesand https://bit.ly/3cZnZJp
- Proiectul „Ax LEA 20 kV Parangu – Sadu 2B - Novaci si Ax LEA 20 kV Carbunesti - Novaci, in vederea cresterii capacitatii de distributie pentru preluarea puterii debitate de Centralele Hidroelectrice de Mica Putere din zona de nord est a judetului Gorj”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 6: Cresterea productiei de energie din surse mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal), distributie, Obiectivul specific 6.1. – prin care DEO va moderniza 67,8 km de retea de medie tensiune, va inlocui peste 370 de stalpi de beton, va consolida alti peste 300 de stalpi si va creste capacitatea de distributie prin cresterea sectiunii/ grosimii conductoarelor electrice. Totdata, DEO va monta reanclasatoare telecomandate cu sistem de restaurare automata a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor, in cazul unor deficiente electrice. Sistemul presupune izolarea automata a zonelor de defect si realimentarea cu energie electrica fara interventia echipelor operative in retea. Pentru mai multe detalii accesati https://bit.ly/35bKfNL
Printre pricipalele beneficii ale consumatorilor finali din judetele Dolj si Gorj sunt:
- Cresterea gradului de continuitate in alimentare al consumatorilor;
- Reducerea numarului si duratei intreruperilor, atat pentru consumatorii deserviti de operatorul de distributie cat si pentru centralele electrice fotovoltaice;
- Elimina inconvenientul limitarii productiei de energie electrica la varful de productie;
- Sunt create premisele de racordare de noi producatori si consumatori de energie verde.
- Modernizare retea electrica de distributie si crestere capacitate de distributie Statie de transformare 110/20 kV Caracal Vest, pentru evacuarea energiei electrice produse de Centralele Electrice Fotovoltaice – statie de transformare care va fi modernizata complet, spre beneficiul a peste 19 100 de consumatori din zona centrala a orasului Caracal, cartierele Bold, Fanarie si Protoseni, precum si localitatile Redea, Vladila, Deveselu, Rotunda, Draghiceni, Traian si Dobrosloveni, proiectul implicand si modernizarea a 5 km de retea de medie tensiune.
Implementare sistem avansat de management al distributiei (ADMS)
- Proiectul “Implementarea unui sistem avansat de management al distributiei (ADMS) si monitorizarea si optimizarea consumurilor energetice intr-o zona omogena de consumatori preponderent casnici de energie electrica, situata in zona punctului de exploatare municipal Pitesti, judetul Arges” - prin care DEO va implementa contoare inteligente in municipiul Pitesti, va moderniza statia de transformare 110/20 kV Prundu care alimenteaza peste 10 800 de consumatori din cartierele Prundu si Tudor Vladimirescu din Pitesti. De asemenea, DEO va moderniza o parte din reteaua de inalta si medie tensiune din oras, inclusiv 62 de posturi de transformare si va monta indicatoare de defect pe cablurile subterane existente in zona.
Implementare sistem avansat de management al activelor retelei electrice (AMS)
- Proiectul “Implementarea unui sistem avansat de management al activelor retelelor de distributie (AMS) si monitorizarea retelei de distributie intr-o zona omogena de consumatori de energie electrica, preponderant casnici, deserviti de statia de transformare 110/20 kV Cazanesti, Judetul Valcea” - prin care DEO va implementa contoare inteligente in municipiul Ramnicu Valcea si zonele adiacente, va moderniza statia de transformare 110/20 kV Cazanesti care alimenteaza peste 17 600 de consumatori din localitati precum Baile Govora, Babeni, Stoenesti, Mihaesti, Pausesti, Pietrari si zona industriala a orasului Ramnicu Valcea.
Contorizare inteligenta pentru peste 30 000 de consumatori finali:
- Proiectul „Implementare Sistem de Masurare Inteligent in municipiul Craiova, zona centrala – partial si Sarari – cca. 10.000 de consumatori din municipiul Craiova, COD SMIS 2014 + 114790, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 6: Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon, Obiectivul specific 6.3. Pentru mai multe detalii accesati https://bit.ly/2KIcBWw
- Alte doua proiecte cu componenta de contorizare inteligenta vor fi desfasurate de Distributie Oltenia in municipiile Pitesti si Ramnicu Valcea si zonele adiacente.
Printre pricipalele beneficii ale consumatorilor care au contoare inteligente se numara:
- Eliminarea discomfortului creat in situatiile in care clientul trebuie sa asigure accesul periodic pentru citirea contoarelor;
- Cresterea acuratetei datelor de consum inregistrate in scopul facturarii;
- Achizitionarea datelor de consum se efectueaza zilnic, de la distanta, si astfel, furnizorii de energie electrica au posibilitatea tehnica de facturare a datelor de consum reale.
Implementare sistem integrat Smart Grid Connect
- Proiectul „Implementare serviciu inovativ, semnificativ imbunatatit privind managementul energetic si analiza calitatii energiei, in reteaua inteligenta SMART Grid Connect din zona Targu Jiu, judetul Gorj” – prin care DEO va mari capacitatea de distributie prin trecerea cablurilor de 6 kV la 20 kV in aproximativ 18 km de retea de medie tensiune din municipiul Targu Jiu, va moderniza 48 de posturi de transformare si va efectua lucrari de modernizare a statiei de transformare Targu Jiu Sud care alimenteaza peste 23 000 de consumatori din zonele de sud, centru si cele limitrofe municipiului.