Ucenicii Electricieni la sfarsitul anului scolar: supereroi experti in coding si digitalizare

Programul Ucenic Electrician scrie un nou capitol prin care transforma pasiunea pentru electricitate in cea mai cool superputere pentru generatia viitorului. Cu ajutorul seriei de documentare, Electric Superheroes si al Clubului de Practica – activitate de coding remunerata financiar, Distributie Oltenia continua sa ii incurajeze pe tineri sa isi descopere adevarata valoare, demonstrandu-le ca nu exista limite in ceea ce pot face. 
 
Pornind de la exemplul tinerilor care au atins exceptionalul, Distributie Oltenia a lansat doua initiative care duc mai departe spiritul de supererou specific acestei meserii – seria de documentare Electric Superheroes si Clubul de Practica. Cea de-a doua activitate a reprezentat o sursa financiara de recompensa a implicarii elevilor in aceasta activitate. Toti Ucenicii Electricieni participanti au primit o bursa tehnica si premii pentru primele 6 proiecte declarate castigatoare, in urma unei jurizari amanuntite.
 

Electric Superheroes – O poveste cu supereroi in trei episoade 

Pentru tinerii si tinerele la inceput de drum, este esential ca in jurul lor sa gaseasca acele modele care sa reflecte valorile si beneficiile unei meserii, precum cea de electrician. Toate aceste perceptii despre cum este sa fii in pielea unui (Ucenic) Electrician in 2021 se afla in centrul seriei de documentare, Electric Superheroes, care portretizeaza electricieni in trei etape ale carierei lor – in formare, interni sau angajati. 
  • Episodul 1 – o prezinta pe Gabriela, prima absolventa a celor trei ani de Ucenic Electrician, dar si a programului de internship platit, Electrician Junior, care s-a alaturat echipei Distributie Oltenia in calitate de angajata. Datorita evolutiei demonstrate, ea si-a castigat titlul de supererou si ne-a confirmat ca diversitatea ne ajuta sa devenim mai buni;

  • Episodul 2 – spune povestea lui Alexandru, Ucenic Electrician, elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria si viitor supererou in meseria pentru care se pregateste, datorita curajului, consecventei si ambitiei;

  • Episodul 3 – in care aflam povestea lui Ion Lupulescu, Electrician Exploatare Retele MT-JT in cadrul Distributie Oltenia si cateva din valorile care definesc meseria pe care o practica: stabilitatea, inovatia sau diversitatea.

“In cadrul Distributie Oltenia, cautam permanent metode alternative de comunicare cu tinerii din generatia viitorului, care au nevoie sa experimenteze meseria aleasa intr-o lumina cat mai originala si atractiva. Imaginea supereroului a fost intotdeauna un punct de reper pentru tineri, iar prin initiativele din proiect, ne dorim sa le reamintim ca, in acest domeniu, superputerea noastra este abilitatea de a aduce in fiecare zi energia in casele oamenilor” – a declarat Eugen Butoarca, Director Executiv Distributie Oltenia
 

Clubul de Practica –  o superputere disponibila celor aproape 300 de Ucenici Electricieni

In luna martie am lansat Clubul de Practica dedicat elevilor, o activitate extracurriculara bazata pe noile tehnologii din zona energiei verzi. 
 
Alaturi de Asociatia ROI, Fundatia Progress si 7 dintre cei mai tineri angajati Distributie Oltenia, am inceput prin a-i introduce pentru prima oara pe Ucenici in lumea electronicii, automatizarii si programarii, facandu-le cunostinta cu placutele Arduino. 
In luna iulie, ideile reiesite au fost recompensate cu burse tehnice si premii in valoare de peste 12 500 EURO. De asemenea, ideile finaliste au fost prezentate la Targul National dedicat proiectului - eveniment online care a reunit aproximativ 200 de vizitatori din liceele partenere. In urma evaluarii, juriul format din 3 reprezentanti Distributie Oltenia si un membru al Fundatiei Progress a acordat urmatoarele premii:
  • Echipa Restart Energy (Pitesti) – Premiul pentru Prezentare, acordat pentru realizarea unui sistem de securitate bazat pe cartela cu afisaj digital, precum si pentru modul in care au prezentat componentele folosite, modul de functionare si etapele din procesul de creatie.
  • Echipa Razboinicii (Pitesti) – Premiul pentru Complexitate, acordat pentru realizarea unui sistem fotovoltaic care urmareste lumina solara, in functie de pozitia soarelui. Acesta s-a remarcat prin buna gestiune a firelor si a componentelor ascunse sub panou, rezultand, astfel, un proiect compact.
  • Echipa Ucenicii Electricieni (Drobeta-Turnu Severin) - Premiul pentru Energie Verde, obtinut pentru construirea unui sistem de securitate bazat pe cartela. Proiectul a inclus un numar redus de componenete, economisind consumul de energie si oferind posibilitatea alimentarii din surse alternative.
  • Echipa Electric Team (Ramnicu Valcea) - Premiul pentru Creativitate, acordat pentru realizarea unui cronometru digital, care ar putea fi folosit in viitor pe post de priza digitala.
  • Echipa Green Light Electric (Targu Jiu) - Premiul pentru Impact, castigat pentru finalizarea unui sistem de control al unui motor trifazic prin telecomanda si cartela, imbinand tehnologia Arduino cu elemente externe precum convertizorul de frecventa. Avantajul acestui proiect a constat in usurinta aplicarii acestuia in actionarea unor elemente care au la baza motoare de forta (ex: o usa de garaj). 
  • Echipa Electricienii Viitorului (Alexandria) - Marele premiu, obtinut pentru constructia unui sistem de casa inteligenta in miniatura. Proiectul a inclus deschiderea unei usi de garaj, actionarea aerului conditionat sau a centralei, in functie de temperatura, actionarea unui sistem de udare a plantelor, precum si un senzor de aprindere a sistemului de iluminat exterior cu ajutorul unui panou fotovoltaic. 
“Prin acest modul, elevii s-au apropiat de meseria viitorului, utilizand noi tehnologii si scriind linii de cod. Tinerii s-au implicat peste asteptarile noastre in proiecte, lucru care ne face increzatori ca vom avea cei mai buni specialisti pentru realizarea ideilor cu impact de viitor: case inteligente, solutii pentru cresterea eficientei energetice sau pentru producerea de energie verde” - a fost mesajul lui Ovidiu Ana, Director Programe Fundatia Progress
 
Prin superputerea pe care o au la dispozitie, tinerii rescriu viitorul in energie cu fiecare activitate organizata in proiectul Ucenic Electrician.
 
Directia Comunicare & Marketing
13.07.2021