Cu primii kWh produsi si un target de peste 500 MWh/ an, Distributie Oltenia isi continua dezvoltarea durabila si investeste peste 151 000 euro – fonduri proprii in centrale fotovoltaice pentru 2 dintre statiile sale de transformare

Distributie Oltenia a demarat un proiect pilot de montare a unor centrale fotovoltaice cu putere instalata de aproximativ 70 kW in doua dintre statiile sale de transformare, pentru acoperirea consumului intern de energie si imbunatatirea calitatii energiei distribuite consumatorilor. Proiectul se inscrie in randul obiectivelor de dezvoltare durabila asumate de operator in cadrul strategiei sale de sustenabilitate. Rezultatele sustenabile din 2020 ale operatorului Distributie Oltenia si tintele pentru 2021 pot fi consultate in Raportul de Sustenabilitate 2020, certificat (GRI), optiunea ”Core”*. 

Prima statie de transformare 110/ 20 kV in care a fost pusa o centrala fotovoltaica este Barbatesti, judetul Gorj, sistemul producand deja primii kWh de energie verde.

Ce va realiza Distributie Oltenia prin acest proiect pilot?

Distributie Oltenia isi propune sa acopere consumul intern de energie de aproximativ 204 MWh/ an produs de serviciile interne ale statiei Barbatesti cu energia produsa de panourile fotovoltaice si astfel sa imbunatateasca randamentul procesului de distributie a energiei.

Statia de transformare 110/ 20 kV Barbatesti din judetul Gorj alimenteaza cu energie electrica peste 5600 de consumatori din localitatile Barbatesti, Jupanesti, Saulesti si partial orasele  Targu Carbunesti si Ticleni. 
96.4 % din suprafata statiei sunt sisteme si instalatii electrice (echipamente primare, platforme betonate aferente echipamentelor primare, sisteme de comanda si control, servicii tehnologice), iar pe 810 mp au fost montate 188 panouri fotovoltaice. Sistemul centralei fotovoltaice include panourile fotovoltaice cu o putere instalata totala de 70.5 kW, doua invertoare de 33 kW fiecare si un tablou general CEF, echipat cu intrerupatoare automate.

Statia 110/ 20 kV Harlesti din judetul Teleorman, cea de-a doua statie in care Distributie Oltenia monteaza o centrala fotovoltaice, alimenteaza consumatorii din comuna Trivale Mosteni. Punerea in functiune a centralei va fi finalizata pana la finalul anului 2021. Consumul intern de energie al statiei de transformare Harlesti se ridica la aproximativ 305 MWh/ an, aceasta cantitate urmand sa fie produsa din surse verzi. Pe terenul statiei de transformare sunt in curs de instalare 188 panouri fotovoltaice pe aproximativ 534 mp, restul de 95 % din suprafata statiei fiind ocupata de instalatii electrice. 

Ce urmeaza?

In aceeasi directie verde, Distributie Oltenia a demarat procedurile necesare pentru atragerea de fonduri prin mecanismul financiar norvegian de granturi 2014 – 2021, in vederea atingerii obiectivelor impuse de Uniunea Europeana privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea eficientei energetice si a cantitatii de energie obtinuta din surse regenerabile.

In plus, Distributie Oltenia are in derulare 10 proiecte cofinantate, in valoare de aproximativ 
73 mil euro cu impact pozitiv in dezvoltarea retelei si pregateste noi proiecte dedicate instalarii de centrale fotovoltaice in statiile sale de transformare. 

Pentru reducerea continua a consumului intern de energie electrica din instalatiile sale, Distributie Oltenia a pregatit si proiectul E-Analytics care urmareste implementarea unui noi platforme care sa utilizeze toate datele disponibile pentru imbunatatirea calculului si prognozei CPT**, prognoza zilnica de energie si .identificarea sustragerilor de energie utilizand algoritmi avansati. In acest sens, operatorul a depus un proiect de finantare pentru obtinerea de fonduri europene in suma totala de 2.9 mil euro, dintre care contributie proprie 1.4 mil euro.

Distributie Oltenia vizeaza in continuare implementare proiectelor sale de digitalizare, atragerea de fonduri europene si norvegiene s imbunatatirea procesului de distributie in aria sa operationala.

Divizia Oameni si Brand

 

 *Certificat Global Reporting Initiative G 4 Guidelines si recunoscut ca fiind in conformitate cu asteptarile stakeholderilor, prin respectarea principiilor de analiza a materialitatii aspectelor raportate (GRI Materiality Disclosure)

  **CPT – consum propriu tehnologic