Operatorul Distributie Oltenia atrage atentia asupra riscurilor legale privind arderea vegetatiei uscate in conditii nepotrivite

Odata cu sfarsitul iernii, agricultorii incep sa isi pregateasca terenurile pentru o noua recolta, iar una din metodele folosite este arderea vegetatiei uscate. Este esential ca acest procedeu sa se efectueze in urma obtinerii permisului de lucru cu focul si respectand cateva reguli pentru a evita accidentele. 
 
Nerespectarea regulilor privind incendierea vegetatiei poate duce la accidentari, afectare a retelei electrice si intreruperea alimentarii cu energie electrica sau chiar pierderi de vieti omenesti.
Totodata, actiunea de a arde miristile, stuful, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 3000 la 6000 de lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele juridice*.
 
Reamintim ca incendierea vegetatiei in apropierea instalatiilor de distributie a energiei electrice poate pune in pericol siguranta retelei, afectand continuitatea in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor, iar fapta poate constitui infractiune de distrugere, prevazuta si sanctionata de Codul Penal**. 
 
Pentru ca activitatea de pregatire a terenului arabil prin arderea vegetatiei uscate sa se desfasoare in conditii oprime, este important sa fie respectate criteriile de mai jos:
• Obtinerea unui permis de lucru cu focul. Acesta se poate emite cu ajutorul Primariei locale, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.
• Mentinerea unei distante de minim 150 de metri fata de instalatiile de distributie a energiei electrice si supravegherea procedeului astfel incat focul deschis sa nu se extinda catre acestea.
• Efectuarea actiunilor de incendiere in zile cu vreme prielnica, fara vant, doar pe timpul zilei.
• Parcelarea terenurilor in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate.
Izolarea zonei incendiate fata de caile de comunicare, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, prin delimitarea in fasii arate.
Asigurarea personalului necesar pentru supravegherea si stingerea eventualelor incendii pana la finalizarea arderii.
Asigurarea substantelor si mijloacelor de stingere necesare pentru a acoperi suprafete de ardere mai mici de 5 ha.
• Asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire necesar.
Colectarea in gramezi de dimensiune optima a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, astfel incat arderea sa poata fi controlata.
Curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi, pe o distanta de 5 m.
 
La finalul procedurii de incendiere se va efectua obligatoriu stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii, iar acoperirea cu pamant a focarelor este interzisa.
Semnalam membrilor comunitatii despre responsabilitatea de a semnala organelor competente (ISU/Politie) actiunile pe care le considera periculoase. 
 
In plus, pentru semnalarea oricaror incidente intervenite in instalatiile de distributie a energiei electrice, cetatenii sunt rugati sa apeleze INFO Tel, la numerele de telefon disponibile pentru preluarea acestora:
0800 500 000 - numar de telefon gratuit in orice retea, la care pot fi semnalate NON STOP deficientele in alimentarea cu energie electrica;
0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 – numere de telefon cu tarif normal in reteaua nationala, disponibile de luni pana vineri, in intervalul orar 08:00 - 16:00.
 
Divizia Oameni si Brand
 
*Potrivit art. 96 alin. 1 pct. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare.
**In conformitate cu art. 253 - art. 255 Cod Penal, in cazul in care, urmare a actiunilor de ardere a vegetatiei, sunt afectate retele de distributie a energiei electrice (degradare ori aducerea acestora in stare de neintrebuintare) fapta poate constitui infractiunea de distrugere prevazuta si sanctionata cu inchisoare sau amenda.