Orice interventie neautorizata in instalatiile electrice de distributie sau in culoarul de siguranta al acestora, precum si utilizarea unor instalatii improvizate pentru sustragerea de energie electrica pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.
Care este zona minima de siguranta din preajma retelelor electrice aeriene de distributie?
In cazul constructiilor si lucrarilor executate in preajma retelelor electrice aeriene de distributie, zona minima de siguranta este de 3 m, considerand sageata sau deviatia maxima a conductoarelor, in cazul retelei electrice cu tensiunea nominala ≤ 110 kV.
Reamintim faptul ca aceasta distanta trebuie respectata inclusiv in timpul utilizarii unor parghii metalice inalte in apropierea retelei electrice, existand oricand riscul crearii unui arc electric care poate duce la electrocutarea si decesul persoanelor care manevreaza parghiile.
Cum se executa lucrari in culoarul de siguranta al retelelor electrice, in conditii de securitate electrica?
Inainte de executarea unor lucrari de constructii, reparatii etc. care se vor derula in preajma retelelor electrice este OBLIGATORIE anuntarea operatorului de distributie prin depunerea unei cereri de solicitare aviz de amplasament. Mai multe informatii se pot gasi pe pagina de internet https://www.distributieoltenia.ro, sectiunea Informatii Utile - Obtinerea avizelor de amplasament.
Mentionam ca se interzice amplasarea de constructii noi in culoarul de functionare al unei linii electrice aeriene (LEA), iar in cazul apropierilor intre acestea se respecta o distanta minima pe orizontala intre axul liniei electrice si orice parte a constructiei de 1.5 x inaltimea celui mai inalt stalp din apropiere sau inaltimea constructiei, oricare dintre acestea este mai mare.
Latimea culoarelor de trecere (functionare) pentru liniile electrice aeriene de distributie sunt urmatoarele:
- 24 m, pentru LEA cu tensiuni intre 1 si 36 kV;
- 32 m, pentru LEA cu tensiunea de 110 kV.
Ce actiuni sunt INTERZISE in preajma retelelor electrice?
Reamintim tuturor consumatorilor ca se pot expune la pericole precum ranirea grava prin electrocutare sau chiar deces in cazul in care nu respecta normele de siguranta si intreprind actiuni precum:
- atingerea stalpilor si a conductoarelor liniilor electrice chiar daca sunt cazute la pamant;
- intrarea in posturile de transformare;
- urcarea pe stalpii de sustinere ai retelelor electrice;
- inlocuirea sigurantelor electrice in posturile de transformare, cutii de distributie, nisele si firidele de la case si blocuri de locuinte.
Totodata, amintim ca sunt interzise urmatoarele actiuni in imediata vecinatate a retelelor electrice aeriene, deoarece acestea pot sa conduca la accidente prin electrocutare:
- sa infiinteze plantatii sau vegetatie forestiera in zona de siguranta a retelelor electrice de distributie, fara acordul operatorului de distributie;
- atingerea, taierea sau tunderea pomilor care pot sa ajunga accidental in contact cu reteaua electrica sau sa se amorseze arc electric;
- realizarea unor constructii improvizate sau forarea puturilor de apa;
- organizarea unor intruniri sau jocuri sportive;
- pescuirea in locuri care nu sunt special amenajate;
- deplasarea sau manevrarea utilajelor, sculelor, uneltelor (de transport, de pescuit, sapat etc.) sau a altor echipamente de dimensiuni mari care pot atinge conductoarele retelelor electrice, chiar daca acestea sunt considerate izolante.
Pentru semnalarea oricaror incidente intervenite in instalatiile de distributie a energiei electrice, va rugam sa apelati INFO Tel, la numerele de telefon disponibile NON STOP pentru preluarea acestora:
- 0800 500 000 – numar de telefon gratuit in orice retea;
- 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008 – numere de telefon cu tarif normal in reteaua nationala.
Divizia Oameni si Brand