Programul Ucenic Electrician isi imagineaza un viitor mai incluziv in domeniile tehnice

In luna februarie, Distributie Oltenia lanseaza noi initiative pentru elevii din programul Ucenic Electrician, menite sa amplifice reprezentarea vocilor la feminin in domeniile tehnice. Plecand de la semnificatia datei de 11 februarie - Ziua Internationala a Femeilor si Fetelor in Stiinta - sustinem participarea activa a femeilor in domenii tehnice, precum si cladirea unei cariere in energie pentru o comunitate tot mai diversa de profesionisti. 
 
 
Conform unui raport al Comisiei Europene, femeile reprezinta aproximativ o treime din absolventii in domeniile stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii (STEM). Cu ocazia Zilei Internationale a Femeilor si Fetelor in Stiinta, le-am pregatit tinerilor la inceput de drum, din programul Ucenic Electrician, noi oportunitati de a-si depasi limitele, indiferent de gen sau alte aspecte ale identitatii. 
 

Exploram meseriile viitorului  

 
Aproximativ 300 de Ucenici Electricieni au participat la un eveniment dedicat meseriilor viitorului, organizat alaturi de doua dintre partenerele proiectului, Camelia Crisan – CEO Fundatia Progress si Diana Vintila - Director Programe, Fundatia Progress. 
 
Meseriile viitorului se dezvolta odata cu noile tehnologii, avand impact asupra competentelor de care tinerii au nevoie pentru o cariera de succes. Prin acest eveniment, ne-am dorit sa le oferim Ucenicilor resursele necesare pentru a-si dezvolta potentialul propriu, pornind de la teme precum:
  • barierele care stau in calea accesului pe piata muncii, in domeniile tehnice;
  • importanta reprezentarii femeilor in aceste domenii, nevoia de modele care sa reflecte valorile si beneficiile unei meserii, dar si de sustinere din exterior (parinti, profesori); 
  • exemple de experiente practice pentru aplicarea cunostintelor; 
  • demontarea stereotipurilor privind participarea femeilor in domeniile tehnice.
 
La finalul intalnirii, i-am invitat pe elevi la o discutie libera pe tema modelelor feminine din viata lor si am descoperit importanta valorizarii muncii si contributiilor pe care acestea le aduc in societate.  
 
“O mare parte din oameni sunt reticenti la schimbare si la neobisnuit. In experienta mea de cercetator, cadru didactic universitar si nu numai, am constatat inca existenta multor prejudecati sociale in ceea ce priveste alegerile profesionale ale femeilor. Ma bucur ca am putut participa la acest eveniment si le propun tinerelor sa aiba permanent curiozitatea de a invata, dar si curajul de a face exact ceea ce isi doresc!”, Diana Vintila - Director Programe, Fundatia Progress.
 

Viata mea profesionala peste 20 de ani 

 
Pentru a nu se lasa limitate de asteptari sau norme sociale, le-am incurajat in continuare pe fetele din program sa reflecteze la visurile lor si sa isi imagineze cum va arata viata lor profesionala in viitor sau ce modele le-au influentat pozitiv. “Ce job ai peste 20 de ani?”, “Esti un profesionist de succes?” - sunt doar cateva dintre intrebarile prin care le-am inspirat pe elevele inscrise sa constientizeze si sa demonteze stereotipuri de gen, pentru a deveni ceea ce isi doresc in viitorul profesional. 
 
“Peste 20 de ani ma vad lucrand in domeniul electric deoarece am ales un liceu tehnologic cu acest profil si fac parte din programul educational Ucenic Electrician. Imi doresc sa imi continui studiile, urmand o facultate in domeniu. Chiar daca se considera ca este o lume a barbatilor, nu regret ca am ales acest domeniu, deoarece imi place ceea ce fac si consider ca este o meserie frumoasa. Atunci cand reusesc sa realizez un circuit electric, sunt foarte incantata si prind incredere in mine. Le sfatuiesc pe fetele pasionate de un domeniu tehnic sa isi urmeze visul, sa aiba incredere in fortele proprii, iar fiecare obstacol pe care il intampina, sa il priveasca ca pe un pas in plus spre reusita.” - Andreea, cls. a XI-a.
 
“Persoana pe care o admir cel mai mult este bunicul meu. Deseori ma straduiesc sa ii seman din toate punctele de vedere. A fost un electrician apreciat de toata lumea care il cunostea si ii cerea ajutorul. De la el am invatat ca munca de electrician inseamna lucrul in echipa, comunicarea fiind cheia succesului. Tuturor fetelor le-as spune sa nu renunte niciodata la visurile lor, oricate dificultati ar intampina deoarece doar prin munca si perseverenta poti sa obtii ceea ce iti doresti.” - Emilia, cls. a XI-a.
 
Alaturi de partenerii nostri cooptati in program, ADREM, EnergoBit, Comranado, Elco Targu-Jiu si ALM Power Grup continuam activitatile extracurriculare pentru dezvoltarea tinerilor si suntem convinsi ca viitorul in energie va fi pe cele mai bune maini.
 
Pentru mai multe detalii despre proiectul Ucenic Electrician accesati: https://ucenicelectrician.ro/
 
 
Divizia Oameni si Brand
13.02.2023