Distributie Oltenia a finalizat investitii in judetul Dolj in beneficiul a peste 8000 de consumatori din Comuna Podari

In perioada 2020-2024, Operatorul Distributie Oltenia a finalizat noi lucrari de modernizare a statiei de transformare 110/20/6 kV Podari. Proiectul finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) a presupus investitii in valoare de peste 38 milioane RON.
 
Prin strategia sa de dezvoltare, Distributie Oltenia isi propune sa imbunatateasca nivelul de siguranta in distributia de energie electrica si sa reduca pierderile de energie. 
 
Viziunea Distributie Oltenia este de a deveni o companie moderna, flexibila, capabila sa raspunda oricaror provocari pe care le ridica evolutia tehnologiilor in distributia energiei electrice, in acelasi timp satisfacand cerintele consumatorilor.
 
Prin derularea acestui proiect au fost realizate investitii in infrastructura energetica in vederea cresterii gradului de siguranta in alimentarea cu energie electrica si asigurarii conditiilor tehnice de preluare a energiei produse din surse regenerabile.

Proiectul a avut ca obiective:

  • Cresterea capacitatii de transport si distributie a instalatiilor pentru energia produsa de CEF-uri;
  • Asigurarea posibilitatii de racordare de noi capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile;
  • Cresterea gradului de continuitate si de siguranta in functionare;
  • Reducerea consumului tehnologic propriu;
  • Cresterea sigurantei in alimentare pentru consumatorii din aria de acoperire a proiectului.

In urma investitiei au fost realizate: 

  • Modernizarea statiei de transformare 110/20/6 kV Podari prin inlocuirea echipamentelor uzate fizic si implementarea unui sistem modern de protectie, monitorizare, control si achizitie de date prin integrarea in sistemul SCADA;
  • Intarirea capacitatii de distributie, prin modernizarea a 7,8 km LEA 20 kV;
  • Crearea unor noi cai de comunicatie pentru noul sistem SCADA implementat, prin inlocuirea conductorului de protectie existent cu conductor cu fibra optica inglobata tip OPGW pe liniile electrice aeriene (LEA): LEA 110 kV Podari – DIF.

Beneficiile consumatorilor:

  • Instalatii modernizate (statia de transformare 110/20/6 kV Podari si retelele electrice de medie tensiune LEA 20 kV) prin intermediul carora se asigura o crestere a capacitatii de distributie din zona si implicit posibilitatea evacuarii energiei electrice produse atat de CEF-urile (centrale electrice fotovoltaice) existente cat si pentru alte posibile solicitari. 
  • Prin modernizarea statiei Podari si integrarea acesteia in SCADA se va minimiza durata intreruperilor si se va reduce costul de mentenanta prin controlul si monitorizarea centralizata, impreuna cu posibilitatea de a lua decizii operationale in timp real;
  • Cresterea gradului de continuitate si de siguranta in functionare pentru cei aproximativ 8341 de consumatori, casnici sau agenti economici, din Podari ti din localitatile adiacente.
 
Operatorul Distributie Oltenia continua investitiile in reteaua de distributie cu scopul de a oferi servicii moderne si de calitate consumatorilor din aria sa de operare. 
 
 
Diviza Oameni si Brand
Data 17.06.2024