Pasul 1 Persoana fizica se inscrie la un instalator validat de Administratia Fondului pentru Mediu si depune documentele solicitate in ghidul de finantare.
Va rugam sa consultati ghidul pentru a verifica conditiile de eligibilitate si finantare. Aceste documente vor fi introduse in aplicatia informatica.
Pasul 2 Administratia Fondului pentru Mediu analizeaza indeplinirea conditiilor de eligibilitate de catre persoanele fizice inscrise de instalatori si publica lista celor acceptate, pe site-ul dedicat.
Pasul 3 In 90 zile de la publicarea listelor, este recomandat ca persoanele fizice acceptate sa obtina Avizul Tehnic de racordare (ATR) de la operatorul de distributie si sa-l depuna la instalatorii care le introduc scanate in aplicatia informatica.
Pentru obtinerea ATR-ului se vor respecta cele prevazute in sectiunea Racordarea la RED.
Neprezentarea la instalator a ATR-ului si neintroducerea acestui document in aplicatia informatica in termenul de la pasul 3 se considera renuntare la finantare si atrage anularea rezervarii.
Pasul 4 Dupa introducerea ATR-ului, aplicatia informatica genereaza contractul de finantare nerambursabil. Instalatorul are obligatia de a-l lista si de a-l pune la dispozitia solicitantului care a fost aprobat, in vederea semnarii de catre acesta.
In acelasi termen prevazut la pasul 3 instalatorul scaneaza si introduce in aplicatie contractul de finantare nerambursabil semnat de beneficiarul final.
In termen de 8 luni de la semnarea contractului si introducerea acestuia in aplicatia informatica, persoana fizica, impreuna cu instalatorul validat:
Factura trebuie sa contina valoarea integrala a serviciilor prestate si a bunurilor livrate, precum si evidentierea valorii finantate din Fondul pentru mediu si a celei pe care o are de platit persoana fizica.
In maximum 5 zile de la finalizarea termenului de 8 luni, instalatorul validat introduce toate aceste documente in aplicatia informatica, scanate.
Pentru mai multe detalii privind incheierea contractului de vanzare – cumparare a energiei electrice produse puteti accesa Ordinul nr. 227 din 28 decembrie 2018, actualizat, pentru aprobarea Contractului-cadru de vanzare-cumparare a energiei electrice produse de prosumatorii care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 100 kW pe loc de consum si pentru modificarea unor reglementari din sectorul energiei electrice.
Pasul 5 Instalatorul validat transmite cererea de decontare la AFM, cuprinzand documente proprii, care atesta eligibilitatea acestuia, precum si toate documentele justificative depuse de persoana fizica de la momentul inscrierii acesteia in program. Toate documentele depuse la AFM trebuie sa corespunda cu cele scanate si cu informatiile introduse in aplicatia informatica, sub sanctiunea neefectuarii platilor aferente dosarelor respective. De asemenea, nerespectarea termenelor prevazute in ghid atrage anularea rezervarilor, respectiv a persoanelor inscrise.
Pasul 6 Monitorizarea finantarii acordate are in vedere urmarirea respectarii unor obligatii de catre persoanelor fizice, pe o perioada de 5 ani, precum si colectarea datelor privind functionarea sistemului de panouri fotovoltaice si privind energia regenerabila produsa.
Sistemele de panouri vor avea instalate contoare inteligente (altele decat cele montate pentru contorizarea energiei consumate/furnizate), care vor permite colectarea datelor de la distanta/electronic.
Transmit operatorilor de distributie urmatoarele informatii/documente, in vederea certificarii calitatii de prosumator:
a) informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare, altele decat cele apartinand operatorilor de distributie, si caracteristicile acestora, respectiv: serie contor, tip contor, date tehnice;
b) certificatul constatator, in original sau copie, emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului, prin care se dovedeste ca persoana juridica nu desfasoara ca activitate principala producerea de energie electrica;
c) declaratia pe proprie raspundere a prosumatorului persoana fizica din care sa rezulte ca acesta acceseaza/nu acceseaza programul privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu.
d) declaratia pe proprie raspundere a prosumatorului persoana fizica din care sa rezulte ca detine /nu detine sistem de stocare a energiei electrice.
Pentru mai multe informatii puteti accesa Procedura Operationala.