Statia Craiova Centru este cea mai ampla investitie din istoria Grupului CEZ in Oltenia si ilustreaza misiunea noastra de a deveni un partener local puternic.
Statia electrica 110/20 kV a fost construita initial in 1979 la cerintele si nevoile tehnologice, cat si la nivelul de consum din acea vreme. Nevoile de dezvoltare ale comunitatii, intelegerea modului in care comunitatea are nevoie de energie electrica, cat si evolutia tehnologica a echipamentelor au determinat necesitatea retehnologizarii acesteia. Executia lucrarilor a fost demarata in luna aprilie 2012 si s-a finalizat in septembrie 2013.
Modernizarea statiei Craiova Centru este o investitie de 6,7 milioane de euro oferita craiovenilor cu scopul de a imbunatati distributia de energie electrica in regiune.
Au fost necesare lucrari complexe de aliniere la standarde europene a aparatajului de comutatie 110kV si 20kV, a echipamentelor primare - transformatorii de forta 110/20kV, serviciilor interne de 0,4kv si transformatorii de 20/0,4 kV, a sistemului de protectie si automatizare a circuitelor secundare, cat si a sistemul de operare SCADA. Solutia aleasa pentru echipamentele de comutatie 110 kw a fost sistemul GIS, un sistem modern, fiabil, compact, cu mentenanta redusa.
Principala provocare pe durata desfasurarii lucrarilor a fost reducerea la minimum a disconfortului creat craiovenilor, fapt realizat prin executarea manevrelor de preluare a consumatorilor numai pe timpul noptii si derularea lucrarilor fara retragerea din exploatare a statiei. De asemenea, a fost necesara adaptarea rapida si la conditiile impuse de factori externi, precum restrictiile de trafic, conditiile meteo sau aglomerarea urbana.
Pentru retehnologizarea si alinierea intregului echipament la standarde europene, cat si pentru a se asigura conditii tehnice pentru functionarea in sistem buclat, au fost desfasurate, in paralel, lucrari de modernizare adiacente realizate la statiile Craiova Sud si Craiovita.
Modernizarea statiei la nivel tehnologic european raspunzand necesitatilor de consum pe termen mediu si lung a fost facuta utilizand echipamente romanesti si firme locale de renume pentru executie, precum Electroputere, Electromontaj Craiova, Alget Craiova, Servicii Energetice Oltenia. Astfel, modernizarea Craiova Centru a insemnat si un motor de dezvoltare a economiei locale.
Peste 40% din locuitorii Craiovei sunt alimentati cu energie electrica din statia interioara de transformare Craiova Centru, ei fiind beneficiarii directi ai acestei ample investitii. Institutii si companii importante precum Prefectura, Primaria, Consiliul Judetean, Universitatea din Craiova, Teatrul National, Muzeul de Arta, Sala Polivalenta, Stadionul Ion Oblemenco, Spitalul Filantropia, o serie de centre comerciale si banci sunt alimentate direct din instalatiile racordate la statia Craiova Centru si se numara in acelasi timp printre beneficiarii investitiei.
Procesul de modernizare presupune o serie de avantanje, dintre care amintim: