Care sunt drepturile si obligatiile Furnizorilor si ale Clientilor finali de energie electrica privind situatiile de sustragere/consum neinregistrat?
Legea nr. 123/2012, in Art. 53 si Art. 58:
Obligaţiile furnizorului de ultimă instanţă (Art. 53):
(2) Furnizorul de ultimă instanţă are obligaţia de a furniza energie electrică clienţilor finali al căror furnizor se află în situaţia de a i se retrage licenţa de furnizare în cursul desfăşurării activităţii sau în orice altă situaţie identificată de autoritatea competentă în care clienţii finali nu au asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă, cu excepţia clienţilor deconectaţi pentru sustragere de energie electrică ori neplată, conform reglementărilor emise de autoritatea competentă.
Obligaţia de contractare (Art. 58):
(4) Furnizorul este îndreptăţit să rezilieze contractul în următoarele cazuri:
a) sustragerea de energie electrică constatată prin hotărâre judecătorească definitivă;
b) neplata facturilor;
c) alte situaţii prevăzute de legislaţia în vigoare.
(5) Furnizorul este îndreptăţit să solicite unui client final constituirea de garanţii financiare pentru o perioadă de consum echivalent de maximum un an în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acţiuni menite să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare din partea acestuia.
Modalitatea de constituire a garanţiilor financiare este prevăzută în contractele-cadru de furnizare a energiei electrice şi/sau în alte reglementări emise de ANRE.
In Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, in Art 30-33 sunt redate drepturile si obligatiile Clientului final si Furnizorului
ORDIN nr. 235/2019 pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali click aici.
Cum pot schimba furnizorul de energie electrica?
Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali - CAPITOLUL IV Schimbarea furnizorului de energie electrică - Art. 29
(1)Pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum, clientul final are dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale, cu obligaţia de a transmite furnizorului de energie electrică o notificare cu cel puţin 21 de zile înainte, cu respectarea prevederilor procedurii specifice, aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE.
(2)Clientul final al cărui loc de consum a fost preluat de către FUI poate schimba furnizorul de energie electrică în condiţiile şi termenele prevăzute de reglementările în vigoare.
(3)Clienţilor casnici şi clienţilor finali noncasnici beneficiari ai serviciului universal nu li se impune prin contractul de furnizare a energiei electrice plata vreunei sume de bani pentru schimbarea furnizorului de energie electrică.
(4)Furnizorii de energie electrică pot să perceapă clienţilor finali, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (3), comisioane de încetare a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe durată determinată şi cu preţuri fixe, în situaţia denunţării unilaterale a acestora de către clientul final înainte de ajungerea la termen a acestora.
(5)Comisioanele prevăzute la alin. (4) trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe:
a)să fie comunicate clar clientului înainte de încheierea contractului;
b)să fie prevăzute în contractul de furnizare pe care clientul l-a semnat;
c)să fie proporţionale şi să nu depăşească valoarea pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului prin încetarea contractului, inclusiv costurile oricăror pachete de investiţii sau de servicii deja furnizate clientului în cadrul respectivului contract. Sarcina probei cu privire la pierderile economice directe aparţine furnizorului.
PROCEDURĂ privind schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale de către clientul final click aici
Procedura privind schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale de către clientul final, denumită în continuare procedură, stabilește etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligațiilor de plată, precum și schimbul de date dintre clientul final și operatorii economici implicați în procesul de schimbare a furnizorului